28/05/14 Patenti, žigovi, intelektualna svojina...
Image courtesy of Stuart Miles/FreeDigitalPhotos.net

Čemu služi patent? Kome treba zaštita žiga?

Nismo ni mi to znali dok nismo stupili na otvoreno, iskreno, surovo tržište. Tek sad vidimo koliko nam znači što smo još pre dve godine podneli patentnu prijavu Zavodu za intelektualnu svojinu u Beogradu. Sada kada imamo prijavljen Evropski patent i još jedan domaći patent za naš najprodavaniji uređaj Mini kljuc, osetimo svu korist te vrste zaštite. Pored patenta, imamo prijavljen i žig TASTER KLJUC ™. Taj osećaj da imate zaštićen svoj proizvod je, verujte, mnogo vrednije od na primer troškova proizvodnje. Ova vrsta ulaganja se ne vraća preko noći, ili za mesec dana. Ulaganje u zaštitu intelektualne svojine treba da bude deo svakodnevne aktivnosti, kako bi se svaka nova inovacija usmerila i odmerila.

Prilikom pisanja patenata, najteži zadak je bio pretraživanje postojećih patenata. To smo radili samostalno prilikom pisanja prvog domaćeg patenta i prijavljivanja Evropskog patenta. Ipak kada smo dobili rezultate pretraživanja i suštinskog ispitivanja od strane patentnih zastupnika, uvideli smo da za to treba iskustvo. Nisu bile zamerke na suštinu patenta, već na korišćenje izraza, formulisanju patentnih zahteva i celokupna forma prijave.

Savetujemo da kada pišete prijavu patenta, u opisu stavite sve što znate i što bi moglo da koristi patentnoj zaštiti. Kasnije se mogu vršiti izmene patentih zahteva ali ne i proširivati opis i dodavati nove funkcionalnosti. Kada dođete do pisanja samih patentnih zahteva savetujemo da potražite patentnog savetnika, profesora ili advokata, bilo koga ko ima iskustva. Za pisanje opisa patenta ne treba iskustvo, ali za pisanje patentnih zahteva obavezno treba. Potražite nekog ko je iskusan i ko je učestvovao u pisanju nekoliko priznatih patenata, puno će vam vredeti njegova pomoć. Prijavljivanje patenata nije komplikovano i nije skupo, ali zahteva da dobro poznajete predmetnu oblast i da pratite najnovija dostignuća.

Slobodno nam pišite ukoliko imate neka pitanja vezana za intelektualnu svojinu, naš tim će vam rado odgovoriti.


informacije:

reference: